Help w/Vista plz!

Please confine these topics to things that would be of general interest to those who are interested in FAH which don't fall into any other category.

Moderator: Site Moderators

Help w/Vista plz!

Postby 4ndr3w » Sat Jul 04, 2009 4:18 pm

Lately my vista (32bit SP2) computer has been booting slowly. Under System properties -> performance -> advanced tools, it tells me a program is causing the computer to boot slowly. it tells me that program is cleanmgr.exe which i know is the disk cleaner program. I can't find any evidence in msconfig or the startup folder or windows defender that shows that it is supposed to run. What is going on?

Furthermore, my asus p5q-e has two sata setting ahci and "enhanced IDE". which is faster (or overall better)?
Intel e7400 OCed @ 3.6GHz (360x10) // Asus p5q-e // gskill 2GB (dual channel) // EVGA gtx 260 c216 OCed @ 675/1458/1152
nzxt alpha // ocz modular 700watt

Image
4ndr3w
 
Posts: 61
Joined: Sun Mar 22, 2009 3:07 pm

Re: Help w/Vista plz!

Postby John Naylor » Sat Jul 04, 2009 5:05 pm

I cannot answer the first one, but for the second one AHCI is better. However AHCI usually needs additional drivers installed to work and afaik those drivers can only be installed when installing Windows itself. Enhanced IDE is probably a legacy mode with a few extra features normally included in AHCI.
Folding whatever I'm sent since March 2006 :) Beta testing since October 2006. www.FAH-Addict.net Administrator since August 2009.
User avatar
John Naylor
 
Posts: 950
Joined: Mon Dec 03, 2007 4:36 pm
Location: University of Birmingham, UK

Re: Help w/Vista plz!

Postby ChelseaOilman » Sat Jul 04, 2009 8:14 pm

4ndr3w wrote:it tells me that program is cleanmgr.exe which i know is the disk cleaner program.

Are you able to run Disk Cleaner from the Start Menu? If you can run it, does it show any odd behavior?
User avatar
ChelseaOilman
 
Posts: 1646
Joined: Sun Dec 02, 2007 3:47 pm
Location: Colorado @ 10,000 feet

Re: Help w/Vista plz!

Postby 4ndr3w » Tue Jul 07, 2009 3:13 pm

Thanks John, that's what i had it set to, just wanted to make sure.

I am able to run disk cleaner. it worked fine.
New development though. I contacted microsoft support and they told me to re-enable all services that i had manually disabled (how did they know i had done that? i only disable network services since i don't use the internet on that computer...)

Well, that worked. but I want to know WHY now. Which service, when disabled, causes it to boot slowly? i could give a list of diasbled services if you'd like, but it's kinda long.
4ndr3w
 
Posts: 61
Joined: Sun Mar 22, 2009 3:07 pm


Return to Scientific discussions (Non-FAH)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests

cron