Page 1 of 1

FAH won't run, won't connect

PostPosted: Tue Jun 23, 2020 3:01 pm
by roygrubb
I stopped folding, rebooted my PC and now FAH won't run. I'm getting
Code: Select all
Connecting to your Folding@home client
Need help?
Is Folding@home installed?
Is Folding@home running?
Try reloading this page.
Try connecting directly.
More help.


Folding@home or FAH doesn't show in Task Manager, so it's not running.
I tried reloading the page, same result. I re-downloaded the installer and installed again, rebooted and it's the same.
If I try to connect to 127.0.0.1, I see "127.0.0.1 refused to connect"
I run Windows 10 Firewall Control and of course Windows Defender Firewall. I turned them both off, but that made no difference.

Tried reinstalling again while watching Task Manager - when I check Start Folding@Home and click Finish, FAH does not appear in Task Manager as an app or a service.

Any idea what's going on here, please?

Re: FAH won't run, won't connect

PostPosted: Tue Jun 23, 2020 9:51 pm
by uyaem
Depending on your selection during installation, FAH needs to be started manually - which is necessary if you also want to use your GPU for folding. (If installing as Windows service, it lacks permissions to access the GPU).
Make sure you use the shortcut in the start menu (or on your desktop), so that FAHClient gets started using the correct working directory. By default, it will also open a browser window showing the web client.

Re: FAH won't run, won't connect

PostPosted: Wed Jun 24, 2020 9:10 am
by roygrubb
uyaem wrote:Depending on your selection during installation, FAH needs to be started manually - which is necessary if you also want to use your GPU for folding. (If installing as Windows service, it lacks permissions to access the GPU).
Make sure you use the shortcut in the start menu (or on your desktop), so that FAHClient gets started using the correct working directory. By default, it will also open a browser window showing the web client.


Thanks for your reply uyaem. I had been starting it manually from the desktop shortcut and from the Start menu with the result described in my original post. I even tried starting it from
C:\Program Files (x86)\FAHClient\FAHClient.exe
None of these worked.

I'm pleased to say that I eventually got it running by uninstalling including deleting data and reinstalling. My guess is that something was screwed up in the data.

Re: FAH won't run, won't connect

PostPosted: Wed Jun 24, 2020 9:26 am
by uyaem
I case of an unclean shutdown (or maybe in your case) it can happen that config.xml gets corrupted, I've had this happen once.
When I clicked the shortcut in Windows, simply nothing would happen (no error, no FAH).

I managed to fix it by copying the latest config file from %APPDATA%\FAHClient\configs to %APPDATA%\FAHClient, then renaming it to config.xml, without losing any work/data.
Just in case it happens again. :)

Re: FAH won't run, won't connect

PostPosted: Thu Jun 25, 2020 6:21 am
by bruce
I'll make another guess. (I may be totally off-base. Feel free to ignore this post if doesn't apply.)

If you have edited confix.xml manually, you probably made some slight syntactical error somewhere. While config.xml seems to be a man-readable file which can be edited. it is actually a machine-readable file from FAH's perspective. If there's a syntax error, FAHClient will immediately shut down without leaving any trace of why. Reinstalling including data will fix the problem, of course, until you try to edit the file again.

I STRONGLY recommend that you use FAHControl to make all changes to config.xml. It won't accidentally misplace a > or a </ or even a "

Re: FAH won't run, won't connect

PostPosted: Thu Jun 25, 2020 8:16 am
by roygrubb
uyaem wrote:I case of an unclean shutdown (or maybe in your case) it can happen that config.xml gets corrupted, I've had this happen once.
When I clicked the shortcut in Windows, simply nothing would happen (no error, no FAH).

I managed to fix it by copying the latest config file from %APPDATA%\FAHClient\configs to %APPDATA%\FAHClient, then renaming it to config.xml, without losing any work/data.
Just in case it happens again. :)

Thanks will note that in case.

Re: FAH won't run, won't connect

PostPosted: Thu Jun 25, 2020 8:17 am
by roygrubb
bruce wrote:If you have edited confix.xml manually


Not guilty m'lud :)

Re: FAH won't run, won't connect

PostPosted: Thu Jun 25, 2020 8:39 am
by roygrubb
bruce wrote:Posting FAH's log:
How to provide enough info to get helpful support.

Link noted, thanks.

Re: FAH won't run, won't connect

PostPosted: Sun Jun 28, 2020 10:32 am
by misko_dzurik
need help, too, please. after having my laptop off for a few days, fah does not work. i am getting this message: "The Folding@home software on your computer has most likely stopped.

Please restart it, then reload this page". i do restart it, i do reload the page - and i am getting the same message again and again and again. i downloaded neweste version of the client, restarted the laptop - no difference.

Re: FAH won't run, won't connect

PostPosted: Sun Jun 28, 2020 4:13 pm
by JimboPalmer
Hijacking someone else's problem thread hurts them and you. They deserve our undistracted attention to their problem.

Since your problem is unrelated, some one who can't help them may have already quit reading this thread as outside their expertise and never see your problem.

I strongly encourage you to start your own thread and for you to post the first 200 lines of your log file.
viewtopic.php?f=24&t=26036

Re: FAH won't run, won't connect

PostPosted: Mon Jun 29, 2020 6:03 am
by roygrubb
misko_dzurik wrote:need help, too, please. after having my laptop off for a few days, fah does not work. i am getting this message: "The Folding@home software on your computer has most likely stopped.

Please restart it, then reload this page". i do restart it, i do reload the page - and i am getting the same message again and again and again. i downloaded neweste version of the client, restarted the laptop - no difference.


I had exactly this problem (I started this thread). This worked for me: Uninstall fah including deleting data and then reinstall. You will not lose your points, provided you have a record of your passkey.