Low on work units?

Moderators: Site Moderators, FAHC Science Team

Low on work units?

Postby mwroggenbuck » Tue Sep 22, 2020 12:40 pm

Are we getting low in CPU work units? I have had a couple of times in the past few days where my system took a couple of hours to download a work unit. Is there something wrong with my system, or is there a known issue with the distribution complex?
mwroggenbuck
 
Posts: 108
Joined: Tue Mar 24, 2020 1:47 pm

Re: Low on work units?

Postby gunnarre » Tue Sep 22, 2020 1:04 pm

I'm seeing this too. It's not just your system. One of my machines was waiting for about 40 minutes for a CPU unit yesterday. Here's what it looks like today:
Code: Select all
10:33:08:WU01:FS00:Connecting to assign1.foldingathome.org:80
10:33:09:WARNING:WU01:FS00:Failed to get assignment from 'assign1.foldingathome.org:80': No WUs available for this configuration
10:33:09:WU01:FS00:Connecting to assign2.foldingathome.org:80
10:33:10:WARNING:WU01:FS00:Failed to get assignment from 'assign2.foldingathome.org:80': No WUs available for this configuration
10:33:10:WU01:FS00:Connecting to assign3.foldingathome.org:80
10:33:10:WARNING:WU01:FS00:Failed to get assignment from 'assign3.foldingathome.org:80': No WUs available for this configuration
10:33:10:WU01:FS00:Connecting to assign4.foldingathome.org:80
10:33:11:WARNING:WU01:FS00:Failed to get assignment from 'assign4.foldingathome.org:80': No WUs available for this configuration
10:33:11:ERROR:WU01:FS00:Exception: Could not get an assignment
10:33:11:WU01:FS00:Connecting to assign1.foldingathome.org:80
10:33:12:WARNING:WU01:FS00:Failed to get assignment from 'assign1.foldingathome.org:80': No WUs available for this configuration
10:33:12:WU01:FS00:Connecting to assign2.foldingathome.org:80
10:33:12:WARNING:WU01:FS00:Failed to get assignment from 'assign2.foldingathome.org:80': No WUs available for this configuration
10:33:12:WU01:FS00:Connecting to assign3.foldingathome.org:80
10:33:13:WARNING:WU01:FS00:Failed to get assignment from 'assign3.foldingathome.org:80': No WUs available for this configuration
10:33:13:WU01:FS00:Connecting to assign4.foldingathome.org:80
10:33:14:WARNING:WU01:FS00:Failed to get assignment from 'assign4.foldingathome.org:80': No WUs available for this configuration
10:33:14:ERROR:WU01:FS00:Exception: Could not get an assignment
10:34:11:WU01:FS00:Connecting to assign1.foldingathome.org:80
10:34:12:WARNING:WU01:FS00:Failed to get assignment from 'assign1.foldingathome.org:80': No WUs available for this configuration
10:34:12:WU01:FS00:Connecting to assign2.foldingathome.org:80
10:34:13:WARNING:WU01:FS00:Failed to get assignment from 'assign2.foldingathome.org:80': No WUs available for this configuration
10:34:13:WU01:FS00:Connecting to assign3.foldingathome.org:80
10:34:13:WARNING:WU01:FS00:Failed to get assignment from 'assign3.foldingathome.org:80': No WUs available for this configuration
10:34:13:WU01:FS00:Connecting to assign4.foldingathome.org:80
10:34:14:WARNING:WU01:FS00:Failed to get assignment from 'assign4.foldingathome.org:80': No WUs available for this configuration
10:34:14:ERROR:WU01:FS00:Exception: Could not get an assignment
10:34:33:WU02:FS00:0xa8:Completed 480000 out of 500000 steps (96%)
10:35:49:WU01:FS00:Connecting to assign1.foldingathome.org:80
10:35:49:WU01:FS00:Assigned to work server 128.252.203.9
10:35:49:WU01:FS00:Requesting new work unit for slot 00: RUNNING cpu:8 from 128.252.203.9
10:35:49:WU01:FS00:Connecting to 128.252.203.9:8080
10:35:50:WU01:FS00:Downloading 8.14MiB
10:35:56:WU01:FS00:Download 88.32%
10:35:57:WU01:FS00:Download complete
10:35:57:WU01:FS00:Received Unit: id:01 state:DOWNLOAD error:NO_ERROR project:13827 run:702 clone:4 gen:170 core:0xa7 unit:0x000000c380fccb095e6d30e64a016124
Image
gunnarre
 
Posts: 208
Joined: Sun May 24, 2020 8:23 pm
Location: Norway

Re: Low on work units?

Postby JimF » Tue Sep 22, 2020 3:57 pm

Apparently so.
viewtopic.php?f=18&t=36114#p343124

You would not know it from the project stats.
https://apps.foldingathome.org/serverstats

I am just doing GPU work now, and it is fine.
JimF
 
Posts: 551
Joined: Thu Jan 21, 2010 3:03 pm

Re: Low on work units?

Postby comixgoddess » Tue Sep 22, 2020 5:50 pm

I can only do CPU folding, and my wait time for a new work unit has varied between seconds and almost an hour.
Image
User avatar
comixgoddess
 
Posts: 47
Joined: Wed Apr 08, 2020 10:57 pm
Location: Pacific Northwest

Re: Low on work units?

Postby PantherX » Wed Sep 23, 2020 8:43 am

Please note that we have some CPU Projects in the pipeline that will be addressing this shortage very soon :)

If you have any system maintenance/administration tasks, now would be a good time to do it :)
ETA:
Now ↞ Very Soon ↔ Soon ↔ Soon-ish ↔ Not Soon ↠ End Of Time

Welcome To The F@H Support Forum Ӂ Troubleshooting Bad WUs Ӂ Troubleshooting Server Connectivity Issues
User avatar
PantherX
Site Moderator
 
Posts: 6850
Joined: Wed Dec 23, 2009 10:33 am
Location: Land Of The Long White Cloud

Re: Low on work units?

Postby bruce » Wed Sep 23, 2020 6:32 pm

It should be noted that research requires a lot of scientific thought. Developing a new project, doesn't happen instantaneously and once somebody has a plan, there's a lot of setup work involved so as weknow that new projects are almost ready to release, there may be hiccups in the process, but they won't be long ones. It's not as simple as just adding another level to game software.

Actually, this a a good problem to have. It means that hardware, both at the client level and at the server level, has finally caught up with the initial COVID surge.
bruce
 
Posts: 20152
Joined: Thu Nov 29, 2007 11:13 pm
Location: So. Cal.

Re: Low on work units?

Postby JimF » Wed Sep 23, 2020 8:21 pm

I am happy that the work is going well. But I don't know of any server status page that tells us what is going on.
We don't know if there is a server problem or a work shortage. We shouldn't have to rely on a moderator to check it.
JimF
 
Posts: 551
Joined: Thu Jan 21, 2010 3:03 pm

Re: Low on work units?

Postby Neil-B » Wed Sep 23, 2020 9:10 pm

The public server stats page shows the lack of WSs giving out A8 or A7 ... the large number of both are all on the servers that are on accept only ... gives a fairly clear indication of low availability tbh
1: 2x Xeon E5-2697v3@2.60GHz, 512GB DDR4 LRDIMM, SSD Raid, Win10 Ent, Quadro K420 1GB, FAH 7.6.21
2: Xeon E3-1505Mv5@2.80GHz, 32GB DDR4, NVME, Win10 Pro, Quadro M1000M 2GB, FAH 7.6.21
3: i7-960@3.20GHz, 12GB DDR3, SSD, Win10 Pro, GTX 750Ti 2GB, FAH 7.6.21
Neil-B
 
Posts: 1504
Joined: Sun Mar 22, 2020 6:52 pm
Location: UK

Re: Low on work units?

Postby JimF » Wed Sep 23, 2020 10:18 pm

If you look at the Project Type Stats, it appears that everything is OK. Beyond that, I think you need to guess.
The guess is of course helped by the fact that you can't get any work. But it is not much of a guess then.
JimF
 
Posts: 551
Joined: Thu Jan 21, 2010 3:03 pm

Re: Low on work units?

Postby bruce » Wed Sep 23, 2020 10:54 pm

Several projects are being moved from older servers to a new server. I suspect that's interfering with the client<>server transfers and it'll be resolved soon. Also, some new projects are making their way through the beta testing process.

There's hope on both fronts.
bruce
 
Posts: 20152
Joined: Thu Nov 29, 2007 11:13 pm
Location: So. Cal.

Re: Low on work units?

Postby JimF » Wed Sep 23, 2020 11:55 pm

Thanks, I know it is improving.
JimF
 
Posts: 551
Joined: Thu Jan 21, 2010 3:03 pm

Re: Low on work units?

Postby Neil-B » Thu Sep 24, 2020 7:17 am

If you look at the individual server rows you can see how the headline project type stats are made up ... most of the cpu a7 and A8 are listed in accept only or down servers so they are not being assigned and are actually available at the moment ... this isnt a guess it is what the data in the table is showing :) ... as to stating a reason for the servers being in accept only or down that would for me be a guess but the big cluster of similarly name servers is new and I would infer this is a new group of servers being commissioned and not yet fully up and stable - but yes that would be a guess :)
Neil-B
 
Posts: 1504
Joined: Sun Mar 22, 2020 6:52 pm
Location: UK

Re: Low on work units?

Postby JimF » Thu Sep 24, 2020 2:21 pm

Neil-B wrote:... as to stating a reason for the servers being in accept only or down that would for me be a guess but the big cluster of similarly name servers is new and I would infer this is a new group of servers being commissioned and not yet fully up and stable - but yes that would be a guess :)

All true, but you have just been told that a new group of servers are being added. That is not generally the information you have when you check the status.
On almost all BOINC projects (except for WCG, which does its own thing), they have a more useful server status which does not require a priori knowledge of what is going on.

Now Folding is different, in that it has always has work available and you really did not need to check that. But that was before COVID. We live in a new world.
JimF
 
Posts: 551
Joined: Thu Jan 21, 2010 3:03 pm

Re: Low on work units?

Postby mwroggenbuck » Fri Sep 25, 2020 7:18 pm

From what I can tell, this problem has effectively gone away. My new WU download now happen on the first or second try.

I hope others are seeing the same.
mwroggenbuck
 
Posts: 108
Joined: Tue Mar 24, 2020 1:47 pm

Re: Low on work units?

Postby Neil-B » Fri Sep 25, 2020 10:59 pm

JimF wrote:
Neil-B wrote:... as to stating a reason for the servers being in accept only or down that would for me be a guess but the big cluster of similarly name servers is new and I would infer this is a new group of servers being commissioned and not yet fully up and stable - but yes that would be a guess :)

All true, but you have just been told that a new group of servers are being added. That is not generally the information you have when you check the status.


Actually I infer it based on the cluster of names and that they are not ones I have seen until recently ... it didn't need anyone to tell me anything tbh
Neil-B
 
Posts: 1504
Joined: Sun Mar 22, 2020 6:52 pm
Location: UK

Next

Return to CPU Projects - released FAHCores _a7 & _a8 (a4 retired)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron