problems running 803x GPU WU's (may be DirectX 10 related)

It seems that a lot of GPU problems revolve around specific versions of drivers. Though NVidia has their own support structure, you can often learn from information reported by others who fold.

Moderators: Site Moderators, PandeGroup

Re: problems running 803x GPU WU's

Postby bollix47 » Sun Apr 15, 2012 2:01 pm

bruce wrote:
bollix47 wrote:They all failed prior to increasing the fan speed.


There seem to be a number of problems with the fan profile not increasing the fan speed enough when the GPU is used heavily.


That's been my experience. I've always had to up the fan speed manually using MSIAfterburner.
bollix47
 
Posts: 3499
Joined: Sun Dec 02, 2007 5:04 am
Location: Canada

Re: problems running 803x GPU WU's

Postby chaosdsm » Sun Apr 15, 2012 9:27 pm

bruce wrote:
bollix47 wrote:They all failed prior to increasing the fan speed.


There seem to be a number of problems with the fan profile not increasing the fan speed enough when the GPU is used heavily.


Hm... I wonder if that's why I have so few problems with my GPU, I've always set it manually to 100% fan speed

In direct relation to my Original Post, problem fixed.... All it took was installing Windows 8 Customer Preview edition. Since it works in a beta OS with drivers designed for Windows 7 64bit, I have to wonder if there was something wrong with my Windows 7 Pro 64bitInstall. I did notice one thing about my Win7 installation, it had DX10 installed (I erased the partitions & started fresh for Win8) where my Win 8 C.P. has DX11, so there's a real possibility as to a culprit...

When I go back to Win 7 in a couple of weeks, I'll be sure to go with DX10 at the start & see if the problem returns, if it does, then I'll move up to DX11 & see if it persists.
Folding rig: EVGA Z370 Classified K w/i7-8700 & Hyper 212 EVO - WIN7 PRO 64bit - EVGA 1660 Ti XC Gaming (soon to be water cooled) - Corsair Vengeance 16GB DDR4-2666 dual channel memory - Samsung 970 Pro 512GB M.2 SSD - EVGA SuperNova 850 Platinum PSU
chaosdsm
 
Posts: 81
Joined: Tue Apr 10, 2012 4:32 pm

Re: problems running 803x GPU WU's (may be DirectX 10 relate

Postby bruce » Mon Apr 16, 2012 1:29 am

FAH does not use DirectX, though it's possible that MS or AMD decided that some part of the supporting files would be shared with other GPU support code.
bruce
 
Posts: 22738
Joined: Thu Nov 29, 2007 10:13 pm
Location: So. Cal.

Re: problems running 803x GPU WU's (may be DirectX 10 relate

Postby chaosdsm » Mon Apr 16, 2012 7:56 am

bruce wrote:FAH does not use DirectX, though it's possible that MS or AMD decided that some part of the supporting files would be shared with other GPU support code.


FAH doesn't necessarily have to, Aero uses DX, as does video hardware acceleration in certain applications including Internet Explorer, potentially leading to a conflict for GPU resources.
chaosdsm
 
Posts: 81
Joined: Tue Apr 10, 2012 4:32 pm

Re: problems running 803x GPU WU's (may be DirectX 10 relate

Postby Michael_McCord,_M.D. » Tue Apr 17, 2012 3:13 pm

Yes, for some reason EVGA's Precision only allows the GTX 460 card to go to 70% fan speed, which seems dumb.
Proud to still be on Page One World!
Team MPC- in relentless pursuit of the cure.
User avatar
Michael_McCord,_M.D.
 
Posts: 80
Joined: Tue Dec 04, 2007 3:40 am
Location: Beaumont, TX

Re: problems running 803x GPU WU's (may be DirectX 10 relate

Postby rhavern » Wed Apr 18, 2012 7:28 am

Michael_McCord,_M.D. wrote:Yes, for some reason EVGA's Precision only allows the GTX 460 card to go to 70% fan speed, which seems dumb.


That is due to a limitation in the GPU BIOS, which always made me wonder "why?" I had an EVGA GTX460 that had a "performance" upgrade for it, which was a BIOS update that allowed 100% fan usage. That was the only change as far as I could tell.

Some vendors that sold OC versions that also removed the 70% limit. Looking at my equipment list, I've had nine GTX460s and I recall about 3 or 4 that could do 100% fan, all the rest 70%. I had to keep that in mind when building triple-GPU boxes. Typically I had to add a ghetto fan mod on the side to move the air in between the cards. YMMV.
Folding since 1 WU=1 point
ImageImage
User avatar
rhavern
 
Posts: 484
Joined: Mon Dec 03, 2007 8:45 am
Location: UK

Previous

Return to Problems with NVidia drivers

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron