Low GPU load (GPU 1-15% or idle)

It seems that a lot of GPU problems revolve around specific versions of drivers. Though AMD has their own support structure, you can often learn from information reported by others who fold.

Moderators: Site Moderators, FAHC Science Team

Low GPU load (GPU 1-15% or idle)

Postby alicea » Fri Oct 17, 2014 8:39 pm

I've been folding with my GPU for some hours and there's one thing I don't understand aticonfig --odgc shows 1-15% gpu load only, and cpu has much shorter estimated time then GPU... GPU is radeon 6850, CPU is 2-core athlon.
I've added all possible parameters to slot, like client-type advantage and gpu-usage 95 etc, changed the priority of fah client, but no way, the gpu utilisation is a few percents, max 15%, and the gpu often goes idle. Because of that the fah manager shows ETA 1-2 days (CPU), but 9 days (GPU).
What to do to have 90-100% gpu load? I mean the utilisation of gpu, not the percentage of the work unit.
alicea
 
Posts: 10
Joined: Wed Aug 06, 2014 11:39 pm

Re: Low GPU load (GPU 1-15% or idle)

Postby 7im » Fri Oct 17, 2014 8:47 pm

GPU utilization should be set to 100%. CPU should be folding on only 1 CPU, or none.

What driver version? Should be latest available for your OS. Plus the OpenCL part of the driver install.
How to provide enough information to get helpful support
Tell me and I forget. Teach me and I remember. Involve me and I learn.
User avatar
7im
 
Posts: 10189
Joined: Thu Nov 29, 2007 5:30 pm
Location: Arizona

Re: Low GPU load (GPU 1-15% or idle)

Postby alicea » Fri Oct 17, 2014 9:16 pm

7im wrote:GPU utilization should be set to 100%. CPU should be folding on only 1 CPU, or none.

what is the parameter name? set it in slot settings?
cpu paused

7im wrote:What driver version? Should be latest available for your OS. Plus the OpenCL part of the driver install.

the newest catalyst etc, downloaded this week, because the OS has been changed to new version.
alicea
 
Posts: 10
Joined: Wed Aug 06, 2014 11:39 pm

Re: Low GPU load (GPU 1-15% or idle)

Postby alicea » Sun Oct 26, 2014 8:44 pm

I've changed catalysts to older version, switched cpu slot off (there's only gpu slot), set gpu-usage to 100 (or 50 or 99 testing different values).
Behaviour: cpu load about 100%, gpu load about 1%. Estimated time for gpu; 9 days.
What to do?
alicea
 
Posts: 10
Joined: Wed Aug 06, 2014 11:39 pm

Re: Low GPU load (GPU 1-15% or idle)

Postby jrweiss » Sun Oct 26, 2014 9:15 pm

I'm using F@H 7.4.4 and Catalyst 14.4 drivers for my 7750s; works fine.

With GPU drivers, it is important to completely uninstall and clean out the previous drivers before re-installing, updating, or reverting. CCleaner's Registry cleaner and Driver Sweeper are often used.

You might try completely uninstalling F@H and re-installing with only the GPU slot. I have not needed to mess with any of the GPU parameters.
Ryzen 7 3700X; MSI GTX 1050ti, 451.48 driver
i7-4770K; MSI GTX 1050ti, 451.48 driver
User avatar
jrweiss
 
Posts: 702
Joined: Tue Dec 04, 2007 7:56 am
Location: @Home

Re: Low GPU load (GPU 1-15% or idle)

Postby davidcoton » Sun Oct 26, 2014 10:47 pm

Do you have open-cl drivers for the CPU? It looks as though the GPU WU is running via opencl on the CPU (this is a theory, based on a couple of other reports of very poor performance of ATI GPUs). It may be that you need to set the opencl index for your GPU in FAH manually. See here
Image
davidcoton
 
Posts: 1102
Joined: Wed Nov 05, 2008 4:19 pm
Location: Cambridge, UK

Re: Low GPU load (GPU 1-15% or idle)

Postby bruce » Mon Oct 27, 2014 8:53 pm

Please provide the information requested in the topic listed in the signature of this post.
bruce
 
Posts: 20125
Joined: Thu Nov 29, 2007 11:13 pm
Location: So. Cal.

Re: can I use my old GPU / GPUs list

Postby alicea » Tue Oct 28, 2014 10:47 pm

What about radeon 6850/6950? I'm testing both those gpus: they work but very slow, because gpu usage is about 1%. I'd like to have 90-100% load.

Edit by Mod: Post moved to keep the discussion in one place.
alicea
 
Posts: 10
Joined: Wed Aug 06, 2014 11:39 pm

Re: can I use my old GPU / GPUs list

Postby Joe_H » Tue Oct 28, 2014 11:21 pm

alicea wrote:What about radeon 6850/6950? I'm testing both those gpus: they work but very slow, because gpu usage is about 1%. I'd like to have 90-100% load.


Your issue is not due to the age of your GPU's, the fact you are using such a low percentage of your GPU is the problem. Please follow up in your original topic, persons there are waiting on information that may help them figure out what is going wrong and help you.


Edit by Mod: Post moved to keep the discussion in one place.
Image

iMac 2.8 i7 12 GB smp8, Mac Pro 2.8 quad 12 GB smp6
MacBook Pro 2.9 i7 8 GB smp3
Joe_H
Site Admin
 
Posts: 6680
Joined: Tue Apr 21, 2009 5:41 pm
Location: W. MA

[SOLVED] Re: Low GPU load (GPU 1-15% or idle)

Postby alicea » Thu Oct 30, 2014 2:02 pm

Hello! The problem has been solved! But none of the advices found anywhere on the net were useful :(

The solution is: the opencl (catalyst) drivers should be adequate to the age of the device. Older cards need older catalysts. But older catalysts need some other changes in system (it's not possible to have catalysts 12.10 on Ubuntu 13 or 14). Luckily I had remastersysed and archived some olded versions of Ubuntus and Mints (something like 10.04, 12.04 etc) and the GPUs started folding at a glance!
alicea
 
Posts: 10
Joined: Wed Aug 06, 2014 11:39 pm

Re: Low GPU load (GPU 1-15% or idle)

Postby bruce » Thu Oct 30, 2014 9:40 pm

Great.

Thanks for figuring it out and for letting us know, alicea.
bruce
 
Posts: 20125
Joined: Thu Nov 29, 2007 11:13 pm
Location: So. Cal.


Return to Problems with AMD/ATI drivers

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron