Please add this GPU to the whitelist

Post requests to add new GPUs to the official whitelist here.

Moderators: Site Moderators, PandeGroup

Please add this GPU to the whitelist

Postby Felipe_MF » Tue Mar 13, 2018 3:01 am

Hello,

I have an AMD GPU which is not on the whitelist. The FAH client still recognizes a GPU but it's not the correct one.
According to GPU-Z, my GPU's info is:
Name: AMD Radeon R9 M275X
Device ID: 1002 6820 - 17AA 3801

The client says my GPU is an AMD Radeon HD 8800M Series, which is incorrect, and even though it is actually folding, the task manager says "GPU usage 0%", and it folds very slowly.

Hope you can add this GPU to the whitelist.
I'm attaching the log file.

Thank you.

Code: Select all
*********************** Log Started 2018-03-13T02:37:27Z ***********************
02:37:27:************************* Folding@home Client *************************
02:37:27:      Website: http://folding.stanford.edu/
02:37:27:    Copyright: (c) 2009-2014 Stanford University
02:37:27:       Author: Joseph Coffland <joseph@cauldrondevelopment.com>
02:37:27:         Args: --open-web-control
02:37:27:       Config: C:/Users/Felipe/AppData/Roaming/FAHClient/config.xml
02:37:27:******************************** Build ********************************
02:37:27:      Version: 7.4.4
02:37:27:         Date: Mar 4 2014
02:37:27:         Time: 20:26:54
02:37:27:      SVN Rev: 4130
02:37:27:       Branch: fah/trunk/client
02:37:27:     Compiler: Intel(R) C++ MSVC 1500 mode 1200
02:37:27:      Options: /TP /nologo /EHa /Qdiag-disable:4297,4103,1786,279 /Ox -arch:SSE
02:37:27:               /QaxSSE2,SSE3,SSSE3,SSE4.1,SSE4.2 /Qopenmp /Qrestrict /MT /Qmkl
02:37:27:     Platform: win32 XP
02:37:27:         Bits: 32
02:37:27:         Mode: Release
02:37:27:******************************* System ********************************
02:37:27:          CPU: Intel(R) Core(TM) i5-4210U CPU @ 1.70GHz
02:37:27:       CPU ID: GenuineIntel Family 6 Model 69 Stepping 1
02:37:27:         CPUs: 4
02:37:27:       Memory: 7.92GiB
02:37:27:  Free Memory: 3.70GiB
02:37:27:      Threads: WINDOWS_THREADS
02:37:27:   OS Version: 6.2
02:37:27:  Has Battery: true
02:37:27:   On Battery: false
02:37:27:   UTC Offset: -3
02:37:27:          PID: 11432
02:37:27:          CWD: C:/Users/Felipe/AppData/Roaming/FAHClient
02:37:27:           OS: Windows 10 Home Single Language
02:37:27:      OS Arch: AMD64
02:37:27:         GPUs: 1
02:37:27:        GPU 0: ATI:5 [Radeon HD 8800M Series]
02:37:27:         CUDA: Not detected
02:37:27:Win32 Service: false
02:37:27:***********************************************************************
02:37:27:<config>
02:37:27:  <!-- Network -->
02:37:27:  <proxy v=':8080'/>
02:37:27:
02:37:27:  <!-- Slot Control -->
02:37:27:  <power v='MEDIUM'/>
02:37:27:
02:37:27:  <!-- User Information -->
02:37:27:  <passkey v='********************************'/>
02:37:27:  <user v='Felipe_Maza'/>
02:37:27:
02:37:27:  <!-- Folding Slots -->
02:37:27:  <slot id='0' type='CPU'>
02:37:27:    <paused v='true'/>
02:37:27:  </slot>
02:37:27:  <slot id='1' type='GPU'>
02:37:27:    <paused v='true'/>
02:37:27:  </slot>
02:37:27:</config>
02:37:27:Trying to access database...
02:37:27:Successfully acquired database lock
02:37:27:Enabled folding slot 00: PAUSED cpu:2 (by user)
02:37:27:Enabled folding slot 01: PAUSED gpu:0:[Radeon HD 8800M Series] (by user)
02:37:36:15:127.0.0.1:New Web connection
02:45:50:FS00:Unpaused
02:45:50:FS01:Unpaused
02:45:50:WU00:FS01:Starting
02:45:50:WU00:FS01:Running FahCore: "C:\Program Files (x86)\FAHClient/FAHCoreWrapper.exe" C:/Users/Felipe/AppData/Roaming/FAHClient/cores/fahwebx.stanford.edu/cores/Win32/AMD64/ATI/R600/Core_21.fah/FahCore_21.exe -dir 00 -suffix 01 -version 704 -lifeline 11432 -checkpoint 15 -gpu 0 -gpu-vendor ati
02:45:50:WU00:FS01:Started FahCore on PID 76
02:45:50:WU00:FS01:Core PID:3196
02:45:50:WU00:FS01:FahCore 0x21 started
02:45:51:WU01:FS00:Starting
02:45:51:WU01:FS00:Running FahCore: "C:\Program Files (x86)\FAHClient/FAHCoreWrapper.exe" C:/Users/Felipe/AppData/Roaming/FAHClient/cores/fahwebx.stanford.edu/cores/Win32/AMD64/Core_a4.fah/FahCore_a4.exe -dir 01 -suffix 01 -version 704 -lifeline 11432 -checkpoint 15 -np 2
02:45:51:WU01:FS00:Started FahCore on PID 5348
02:45:52:WU01:FS00:Core PID:11168
02:45:52:WU01:FS00:FahCore 0xa4 started
02:45:53:WU01:FS00:0xa4:
02:45:53:WU01:FS00:0xa4:*------------------------------*
02:45:53:WU01:FS00:0xa4:Folding@Home Gromacs GB Core
02:45:53:WU01:FS00:0xa4:Version 2.27 (Dec. 15, 2010)
02:45:53:WU01:FS00:0xa4:
02:45:53:WU01:FS00:0xa4:Preparing to commence simulation
02:45:53:WU01:FS00:0xa4:- Looking at optimizations...
02:45:53:WU01:FS00:0xa4:- Files status OK
02:45:53:WU01:FS00:0xa4:- Expanded 341464 -> 535948 (decompressed 156.9 percent)
02:45:53:WU01:FS00:0xa4:Called DecompressByteArray: compressed_data_size=341464 data_size=535948, decompressed_data_size=535948 diff=0
02:45:53:WU01:FS00:0xa4:- Digital signature verified
02:45:53:WU01:FS00:0xa4:
02:45:53:WU01:FS00:0xa4:Project: 8656 (Run 1463, Clone 0, Gen 12)
02:45:53:WU01:FS00:0xa4:
02:45:53:WU01:FS00:0xa4:Assembly optimizations on if available.
02:45:53:WU01:FS00:0xa4:Entering M.D.
02:45:54:WU00:FS01:0x21:*********************** Log Started 2018-03-13T02:45:53Z ***********************
02:45:54:WU00:FS01:0x21:Project: 9415 (Run 1801, Clone 2, Gen 485)
02:45:54:WU00:FS01:0x21:Unit: 0x00000239ab436c9d585e06d98c727f5a
02:45:54:WU00:FS01:0x21:CPU: 0x00000000000000000000000000000000
02:45:54:WU00:FS01:0x21:Machine: 1
02:45:54:WU00:FS01:0x21:Digital signatures verified
02:45:54:WU00:FS01:0x21:Folding@home GPU Core21 Folding@home Core
02:45:54:WU00:FS01:0x21:Version 0.0.18
02:45:54:WU00:FS01:0x21:  Found a checkpoint file
02:45:59:WU01:FS00:0xa4:Using Gromacs checkpoints
02:45:59:WU01:FS00:0xa4:Mapping NT from 2 to 2
02:45:59:WU01:FS00:0xa4:Resuming from checkpoint
02:45:59:WU01:FS00:0xa4:Verified 01/wudata_01.log
02:46:00:WU01:FS00:0xa4:Verified 01/wudata_01.trr
02:46:00:WU01:FS00:0xa4:Verified 01/wudata_01.xtc
02:46:00:WU01:FS00:0xa4:Verified 01/wudata_01.edr
02:46:00:WU01:FS00:0xa4:Completed 929820 out of 2500000 steps  (37%)
02:46:03:WU00:FS01:0x21:Completed 1100000 out of 6250000 steps (17%)
02:46:03:WU00:FS01:0x21:Temperature control disabled. Requirements: single Nvidia GPU, tmax must be < 110 and twait >= 900
02:46:36:Removing old file 'configs/config-20180302-215216.xml'
02:46:36:Saving configuration to config.xml
02:46:36:<config>
02:46:36:  <!-- Network -->
02:46:36:  <proxy v=':8080'/>
02:46:36:
02:46:36:  <!-- Slot Control -->
02:46:36:  <power v='MEDIUM'/>
02:46:36:
02:46:36:  <!-- User Information -->
02:46:36:  <passkey v='********************************'/>
02:46:36:  <user v='Felipe_Maza'/>
02:46:36:
02:46:36:  <!-- Folding Slots -->
02:46:36:  <slot id='0' type='CPU'/>
02:46:36:  <slot id='1' type='GPU'/>
02:46:36:</config>
02:52:30:WU00:FS01:0x21:Completed 1125000 out of 6250000 steps (18%)
02:52:42:WU01:FS00:0xa4:Completed 950000 out of 2500000 steps  (38%)
Felipe_MF
 
Posts: 2
Joined: Tue Mar 13, 2018 2:31 am

Re: Please add this GPU to the whitelist

Postby Joe_H » Tue Mar 13, 2018 4:01 am

Welcome to the folding support forum.

Your card is already present in the GPUs.txt file, and the entry is unlikely to be modified. It shows up like this:
Code: Select all
0x1002:0x6820:1:5:[Radeon HD 8800M Series]

The part actually used by the folding client is based on the device ID shown at the beginning of the line, the manufacturer and type are the next fields. The text portion after the last colon is merely cosmetic, it does not affect how the client folds.

The reason it is unlikely to be modified is due to the way AMD assigns device ID's and reuse the same GPU chips across series of cards. The HD 8000 series were mostly OEM cards reusing GPU chips from the HD 7000 series, then when sold at retail the same chips were used in the Rx 200 series. The text entry would become too cumbersome if all of the different models that share the same ID and chips were listed. The entry in the file dates from when the device ID was first used.

From your log the GPU appears to be processing the WU. Depending on your settings, the client may be only doing GPU folding when your system is Idle, thus anytime you try to check it will pause folding on the GPU. There might be either issues that others can comment on.
Image

iMac 2.8 i7 12 GB smp8, Mac Pro 2.8 quad 12 GB smp6
MacBook Pro 2.9 i7 8 GB smp3
Joe_H
Site Admin
 
Posts: 4232
Joined: Tue Apr 21, 2009 4:41 pm
Location: W. MA

Re: Please add this GPU to the whitelist

Postby JimboPalmer » Tue Mar 13, 2018 4:02 am

Welcome to Folding!

Here is some background on the GPU which is related to the 8800M but clocked faster.
It is a modern GPU supporting GCN instructions and OpenCL 1.2
It will be slow but should Fold.

https://www.notebookcheck.net/AMD-Radeo ... 666.0.html


In your log, I see evidence that you are starting at 17%, did you have a previous GPU?
Tsar of all the Rushers
I tried to remain childlike, all I achieved was childish.
A friend to those who want no friends
JimboPalmer
 
Posts: 701
Joined: Mon Feb 16, 2009 4:12 am
Location: Greenwood MS USA

Re: Please add this GPU to the whitelist

Postby bruce » Tue Mar 13, 2018 6:45 pm

Felipe_MF wrote:...task manager says "GPU usage 0%", and it folds very slowly.


Task Manager does not monitor GPU activity ... GPU-Z does.

Very slowly compared to what?
The M series are not especially powerful GPUs compared to desktop models where wall-power is assumed. Mobile GPU chips are designed to minimize battery drain while providing adequate 2D video performance. The trade offsare generally limitations in the speed of their 3D calculations -- prized by FAH donors as well as gamers.
bruce
 
Posts: 21751
Joined: Thu Nov 29, 2007 10:13 pm
Location: So. Cal.

Re: Please add this GPU to the whitelist

Postby Felipe_MF » Wed Mar 14, 2018 3:21 am

Thanks to everyone for your answers. I’ll try to address everything in order.

I have been using FAH for years now, mostly on and off, depending on my jobs. Currently, I have the opportunity to turn it on in the morning when I get to work and off when I leave. I have always been capable of folding with both my CPU and my GPU (at least with the one it recognizes) using this same computer.

Thank you Joe_H for the information regarding my GPU. I was confused by the fact that I found on the whitelist a Radeon R9 M295X and mine is R9 M275X, which is why I thought it was not added. I understand your point now.

When I mentioned that my task manager shows 0% of the GPU being used while folding is because the task manager is the first thing to load on my computer when I turn it on and I keep it open only showing the performance graphs in a corner of the screen, so that I know how many resources I have available in case I need to do some CPU or RAM intense operations. The last two graphs that I see are my GPU 0 (Integrated card) and my GPU 1 (R9 M275X). Whenever I watch any sort of animation, video, movie, etc., on my pc, either one or both GPU graphs spike. Since the folding process is supposed to be using my GPU, I thought I would see actual usage of the GPU on those graphs, like every time I open any application. This was the second hint about the FAH Client not recognizing my video card correctly.

To answer JimboPalmer’s question, I started folding that particular work unit that same days a few hours before I registered that log; so, no, I did not have a previous GPU, it was folding using the same one I have always had.

Now bruce, my Task manager under the “Performance” tab shows my CPU, RAM, Disk, Ethernet, Wi-Fi, GPU 0 and GPU 1 performance. Those graphs are constantly changing and I am constantly monitoring them because I tend to have high disk usage issues, which I like to solve quickly in order to avoid longer periods of slow performance. Thanks to that, I discovered that my Video Card driver was not working correctly a few months ago. Now my GPU does work as it should, with everything else, but with the FAH Client it’s just not the way I’m used to.

Now, when I said “it folds slowly”, I was referring to the comparison between my CPU and my GPU performance. Usually, for a job that I have been assigned to do with my CPU in 12 days, it normally takes about 10 hours or so to finish, but for those jobs assigned to do with my GPU, I have around 4 days and the entire process takes about 1.5 days, which are about 36 hours, meaning that sometimes I cannot finish them on time and the system ends up giving me another job when I’m 80% through. I’m not sure if that is normal, but it feels like a waste of time when it happens.

Anyway, I think my original request about adding my video card to the whitelist is meaningless now, given that the software is already recognizing my GPU the way it should; so, thank you for the feedback and the information. I’ll keep folding the way I have been doing.
Felipe_MF
 
Posts: 2
Joined: Tue Mar 13, 2018 2:31 am


Return to New GPUs (whitelist)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron