AMD/ATI HD5870 gpu not being used

Post requests to add new GPUs to the official whitelist here.

Moderators: Site Moderators, PandeGroup

Re: AMD/ATI HD5870 gpu not being used

Postby ader » Thu Jul 06, 2017 3:15 am

JimboPalmer wrote:It seems to be choking on OpenGL support. I suggest the Catalyst driver here http://support.amd.com/en-us/download/d ... 7%20-%2064


thanks Jimbo, the driver on that link is the one that I had (that wasn't working). However, I've downgraded now to the driver form windows 7 (9.12.0.0) and on this one I notice little bursts of 3% - 7% GPU usage. So still seems like the GPU is underutilized by FAH. Too bad 'cause I really wanted to leave this thing overnight crunching away.
ader
 
Posts: 10
Joined: Wed Jun 28, 2017 4:17 am

Re: AMD/ATI HD5870 gpu not being used

Postby ader » Thu Jul 06, 2017 3:31 am

bruce wrote:I have to ask about why the driver is being updated. Presumably the last version of Legacy Catalyst drivers still works and there no particular reason to update.


This is Windows 7, and yes Catalyst did an auto upgrade.

bruce wrote: I suspect the first 8% of that WU was completed before you installed Crimson.


yes I think I mentioned before I had other cards on this box, so it may have started on a RX580 w/crimsom driver. I removed that card and the rx drivers and then put the HD5870 w/the latest drivers I found on AMD for legacy cards (same that jimbo found). Like a day later I noticed the AMD auto-upgrade. I'm leaving the HD5870 on it for now though (now I've reverted to an older driver from 2012 on it--I think it shipped w/Win7 SP1).

bruce wrote:The message from FAHBench saying you have a CUDA error means that it's trying to run drivers for NVidia which is wrong. It needs to be running OpenCL for AMD.


yeah FAHBench didn't work for me.

Thanks you for your help Bruce, I think I'm going to leave it as is for now, I've spent too much time (and many bluescreens w/all the driver switching :) trying to get FAH to crunch away on it.
ader
 
Posts: 10
Joined: Wed Jun 28, 2017 4:17 am

Re: AMD/ATI HD5870 gpu not being used

Postby toTOW » Sat Jul 15, 2017 10:55 pm

JimboPalmer wrote:It seems to be choking on OpenGL support. I suggest the Catalyst driver here http://support.amd.com/en-us/download/d ... 7%20-%2064

I had the same issue on m old 6950 : on this page, the latest drivers (Crimson Edition 16.2.1 Beta) lack OpenCL support. Use the previous ones (15.7.1).
Folding@Home beta tester since 2002. Folding Forum moderator since July 2008.

FAH-Addict : latest news, tests and reviews about Folding@Home project.

Image
User avatar
toTOW
Site Moderator
 
Posts: 8914
Joined: Sun Dec 02, 2007 10:38 am
Location: Bordeaux, France

Re: AMD/ATI HD5870 gpu not being used

Postby bruce » Sun Jul 16, 2017 2:05 am

AMD/ATI believes that Crimson works fine. Can one of you reproduce the problem. Here's what they're asking.
We would like to know the OpenCL runtime version of the working and not working cases (for this, running command 'clinfo' and redirecting the output to a txt file with both the working and non-working drivers [catalyst and crimson drivers] should be a good). This will really be a nice data point for us to proceed with the investigation and possibly repro the issue in house.
bruce
 
Posts: 21272
Joined: Thu Nov 29, 2007 10:13 pm
Location: So. Cal.

Re: AMD/ATI HD5870 gpu not being used

Postby saipoorna » Tue Aug 01, 2017 6:07 am

ader wrote:I'm using an AMD/ATI HD5870 gpu, but the FAH software does not appear to use it, the GPU load stays < 1%:
Image

Is there a way to make FAH actually use this GPU? around 90% would be nice.

Thanks,
ader

Log:
Code: Select all
*********************** Log Started 2017-06-28T22:39:53Z ***********************
22:39:53:************************* Folding@home Client *************************
22:39:53:      Website: http://folding.stanford.edu/
22:39:53:    Copyright: (c) 2009-2014 Stanford University
22:39:53:       Author: Joseph Coffland <joseph@cauldrondevelopment.com>
22:39:53:         Args: --open-web-control
22:39:53:       Config: C:/Users/ader/AppData/Roaming/FAHClient/config.xml
22:39:53:******************************** Build ********************************
22:39:53:      Version: 7.4.4
22:39:53:         Date: Mar 4 2014
22:39:53:         Time: 20:26:54
22:39:53:      SVN Rev: 4130
22:39:53:       Branch: fah/trunk/client
22:39:53:     Compiler: Intel(R) C++ MSVC 1500 mode 1200
22:39:53:      Options: /TP /nologo /EHa /Qdiag-disable:4297,4103,1786,279 /Ox -arch:SSE
22:39:53:               /QaxSSE2,SSE3,SSSE3,SSE4.1,SSE4.2 /Qopenmp /Qrestrict /MT /Qmkl
22:39:53:     Platform: win32 XP
22:39:53:         Bits: 32
22:39:53:         Mode: Release
22:39:53:******************************* System ********************************
22:39:53:          CPU: Intel(R) Core(TM) i7 CPU X 980 @ 3.33GHz
22:39:53:       CPU ID: GenuineIntel Family 6 Model 44 Stepping 2
22:39:53:         CPUs: 12
22:39:53:       Memory: 16.00GiB
22:39:53:  Free Memory: 11.57GiB
22:39:53:      Threads: WINDOWS_THREADS
22:39:53:   OS Version: 6.1
22:39:53:  Has Battery: false
22:39:53:   On Battery: false
22:39:53:   UTC Offset: -7
22:39:53:          PID: 8948
22:39:53:          CWD: C:/Users/ader/AppData/Roaming/FAHClient
22:39:53:           OS: Windows 7 Professional
22:39:53:      OS Arch: AMD64
22:39:53:         GPUs: 1
22:39:53:        GPU 0: ATI:4 Cypress [Radeon HD 5800/6800]
22:39:53:         CUDA: Not detected
22:39:53:Win32 Service: false
22:39:53:***********************************************************************
22:39:53:<config>
22:39:53:  <!-- Network -->
22:39:53:  <proxy v=':8080'/>
22:39:53:
22:39:53:  <!-- Slot Control -->
22:39:53:  <power v='full'/>
22:39:53:
22:39:53:  <!-- User Information -->
22:39:53:  <passkey v='********************************'/>
22:39:53:  <team v='224497'/>
22:39:53:  <user v='ader'/>
22:39:53:
22:39:53:  <!-- Folding Slots -->
22:39:53:  <slot id='0' type='CPU'>
22:39:53:    <cpus v='10'/>
22:39:53:    <paused v='true'/>
22:39:53:  </slot>
22:39:53:  <slot id='1' type='GPU'>
22:39:53:    <paused v='true'/>
22:39:53:  </slot>
22:39:53:</config>
22:39:53:Trying to access database...
22:39:53:Successfully acquired database lock
22:39:53:Enabled folding slot 00: PAUSED cpu:10 (by user)
22:39:53:Enabled folding slot 01: PAUSED gpu:0:Cypress [Radeon HD 5800/6800] (by user)
22:39:57:19:127.0.0.1:New Web connection
22:42:10:Removing old file 'configs/config-20170624-032506.xml'
22:42:10:Saving configuration to config.xml
22:42:10:<config>
22:42:10:  <!-- Folding Core -->
22:42:10:  <checkpoint v='10'/>
22:42:10:
22:42:10:  <!-- Network -->
22:42:10:  <proxy v=':8080'/>
22:42:10:
22:42:10:  <!-- Slot Control -->
22:42:10:  <power v='full'/>
22:42:10:
22:42:10:  <!-- User Information -->
22:42:10:  <passkey v='********************************'/>
22:42:10:  <team v='224497'/>
22:42:10:  <user v='ader'/>
22:42:10:
22:42:10:  <!-- Folding Slots -->
22:42:10:  <slot id='0' type='CPU'>
22:42:10:    <cpus v='10'/>
22:42:10:    <paused v='true'/>
22:42:10:  </slot>
22:42:10:  <slot id='1' type='GPU'>
22:42:10:    <paused v='true'/>
22:42:10:  </slot>
22:42:10:</config>
22:42:16:FS00:Unpaused
22:42:16:FS01:Unpaused
22:42:16:WU00:FS00:Starting
22:42:16:WU00:FS00:Running FahCore: "C:\Program Files (x86)\FAHClient/FAHCoreWrapper.exe" C:/Users/ader/AppData/Roaming/FAHClient/cores/fahwebx.stanford.edu/cores/Win32/AMD64/Core_a7.fah/FahCore_a7.exe -dir 00 -suffix 01 -version 704 -lifeline 8948 -checkpoint 10 -np 10
22:42:16:WU00:FS00:Started FahCore on PID 10028
22:42:16:WU00:FS00:Core PID:8256
22:42:16:WU00:FS00:FahCore 0xa7 started
22:42:17:WU01:FS01:Starting
22:42:17:WU01:FS01:Running FahCore: "C:\Program Files (x86)\FAHClient/FAHCoreWrapper.exe" C:/Users/ader/AppData/Roaming/FAHClient/cores/fahwebx.stanford.edu/cores/Win32/AMD64/ATI/R600/Core_21.fah/FahCore_21.exe -dir 01 -suffix 01 -version 704 -lifeline 8948 -checkpoint 10 -gpu 0 -gpu-vendor ati
22:42:17:WU01:FS01:Started FahCore on PID 15744
22:42:17:WU01:FS01:Core PID:14088
22:42:17:WU01:FS01:FahCore 0x21 started
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:*********************** Log Started 2017-06-28T22:42:16Z ***********************
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:************************** Gromacs Folding@home Core ***************************
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:       Type: 0xa7
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:       Core: Gromacs
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:    Website: http://folding.stanford.edu/
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:  Copyright: (c) 2009-2016 Stanford University
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:     Author: Joseph Coffland <joseph@cauldrondevelopment.com>
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:       Args: -dir 00 -suffix 01 -version 704 -lifeline 10028 -checkpoint 10 -np
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:             10
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:     Config: <none>
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:************************************ Build *************************************
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:    Version: 0.0.11
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:       Date: Sep 21 2016
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:       Time: 01:53:37
22:42:17:WU00:FS00:0xa7: Repository: Git
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:   Revision: 957bd90e68d95ddcf1594dc15ff6c64cc4555146
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:     Branch: master
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:   Compiler: GNU 4.2.1 Compatible Clang 3.9.0 (trunk 274080)
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:    Options: -std=gnu++98 -O3 -funroll-loops -ffast-math -mfpmath=sse
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:             -fno-unsafe-math-optimizations -msse2 -I/mingw64/include
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:             -Wno-inconsistent-dllimport -Wno-parentheses-equality
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:             -Wno-deprecated-register -Wno-unused-local-typedef
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:   Platform: linux2 4.6.0-1-amd64
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:       Bits: 64
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:       Mode: Release
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:       SIMD: sse2
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:************************************ System ************************************
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:        CPU: Intel(R) Core(TM) i7 CPU X 980 @ 3.33GHz
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:     CPU ID: GenuineIntel Family 6 Model 44 Stepping 2
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:       CPUs: 12
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:     Memory: 16.00GiB
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:Free Memory: 11.53GiB
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:    Threads: WINDOWS_THREADS
22:42:17:WU00:FS00:0xa7: OS Version: 6.1
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:Has Battery: false
22:42:17:WU00:FS00:0xa7: On Battery: false
22:42:17:WU00:FS00:0xa7: UTC Offset: -7
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:        PID: 8256
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:        CWD: C:\Users\ader\AppData\Roaming\FAHClient\work
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:         OS: Windows 7 Professional Service Pack 1
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:    OS Arch: AMD64
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:********************************************************************************
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:Project: 13804 (Run 0, Clone 4123, Gen 34)
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:Unit: 0x0000002980fccb04591a0338e125323b
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:Digital signatures verified
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:Calling: mdrun -s frame34.tpr -o frame34.trr -x frame34.xtc -cpi state.cpt -cpt 10 -nt 10
22:42:17:WU00:FS00:0xa7:Steps: first=8500000 total=250000
22:42:17:WU01:FS01:0x21:*********************** Log Started 2017-06-28T22:42:17Z ***********************
22:42:17:WU01:FS01:0x21:Project: 10496 (Run 88, Clone 60, Gen 23)
22:42:17:WU01:FS01:0x21:Unit: 0x000000218ca304f558896e3d47fb5684
22:42:17:WU01:FS01:0x21:CPU: 0x00000000000000000000000000000000
22:42:17:WU01:FS01:0x21:Machine: 1
22:42:17:WU01:FS01:0x21:Digital signatures verified
22:42:17:WU01:FS01:0x21:Folding@home GPU Core21 Folding@home Core
22:42:17:WU01:FS01:0x21:Version 0.0.18
22:42:17:WU01:FS01:0x21:  Found a checkpoint file
22:42:21:WU00:FS00:0xa7:Completed 99615 out of 250000 steps (39%)
22:42:56:Removing old file 'configs/config-20170624-043515.xml'
22:42:56:Saving configuration to config.xml
22:42:56:<config>
22:42:56:  <!-- Folding Core -->
22:42:56:  <checkpoint v='10'/>
22:42:56:
22:42:56:  <!-- Network -->
22:42:56:  <proxy v=':8080'/>
22:42:56:
22:42:56:  <!-- Slot Control -->
22:42:56:  <power v='full'/>
22:42:56:
22:42:56:  <!-- User Information -->
22:42:56:  <passkey v='********************************'/>
22:42:56:  <team v='224497'/>
22:42:56:  <user v='ader'/>
22:42:56:
22:42:56:  <!-- Folding Slots -->
22:42:56:  <slot id='0' type='CPU'>
22:42:56:    <cpus v='10'/>
22:42:56:  </slot>
22:42:56:  <slot id='1' type='GPU'/>
22:42:56:</config>
22:42:56:WU01:FS01:0x21:Completed 125000 out of 2000000 steps (6%)
22:42:56:WU01:FS01:0x21:Temperature control disabled. Requirements: single Nvidia GPU, tmax must be < 110 and twait >= 900
22:43:24:WU00:FS00:0xa7:Completed 100000 out of 250000 steps (40%)
22:55:17:WU00:FS00:0xa7:Completed 102500 out of 250000 steps (41%)
22:59:35:WARNING:WU00:FS00:Detected clock skew (1 mins 12 secs), adjusting time estimates
22:59:35:WARNING:WU01:FS01:Detected clock skew (1 mins 12 secs), adjusting time estimates
23:08:34:WU00:FS00:0xa7:Completed 105000 out of 250000 steps (42%)
23:20:38:WU00:FS00:0xa7:Completed 107500 out of 250000 steps (43%)



I cannot reproduce this issue. Could you please let me know the exact repro steps?
Image
Image
saipoorna
 
Posts: 2
Joined: Thu Jul 27, 2017 11:18 am

Re: AMD/ATI HD5870 gpu not being used

Postby bruce » Tue Aug 01, 2017 8:33 pm

On this system, I have two NVidia GPUs plus an AMD A8-6500 APU with Radeon(tm) HD Graphics Oland (HD 8570D). I'm working on getting the right drivers for the HD 8570D (not an easy task). Technically, FAH does support the 8570D but it can only produce 432 GFLOPS which means it probably can't actually complete WUs before they expire -- and even if it does, the PPD will be similar to running the GROMACS core (FAHCore_a7) which many consider not worth the effort if they have modern discrete GPUs.

Nevertheless, the reason I'm doing it is not to improve my PPD, but rather to confirm whether it's possible to run an AMD iGPU along side of a NVidia dGPU.

In another topic, somebody commented that he had not been able to run both AMD and NV GPUs on FAHClient 7.4.4 but he could with 7.4.16 Beta -- which I'm already running.
bruce
 
Posts: 21272
Joined: Thu Nov 29, 2007 10:13 pm
Location: So. Cal.

Re: AMD/ATI HD5870 gpu not being used

Postby bruce » Wed Aug 02, 2017 6:45 pm

I think I've spotted it.

AMD has dropped OpenCL support on a 32-bit OS starting from their 14.40 release.

If you're trying to run an AMD GPU on a 32-bit OS, you'll need to upgrade to a 64-bit version (That's not a bad idea anyway.) or find another alternative.
... pre 14.40 drivers?
... switch to NVidia? (They still supply 32-bit drivers, but who knows for how long.)
bruce
 
Posts: 21272
Joined: Thu Nov 29, 2007 10:13 pm
Location: So. Cal.

Previous

Return to New GPUs (whitelist)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron